Sosyal Mühendisliğe Karşı Dikkat...

11.09.2020 21:31

Sosyal Mühendisliğe Karşı Dolandırıcılık Kurbanı Olmamak İçin Dikkat Ediniz... 

İnsanların duygularını sömürerek çeşitli ikna ve kandırma yöntemleriyle istenilen bilgilerin elde edildiği dolandırıcılık türüdür.

Tespit edilen dolandırıcılık yöntemleri şunlardır:

1.YÖNTEM TELEFON: 

Kötü amaçlı kişiler sizi arayıp, kişisel bilgilerinizi ele geçirmeye ve taleplerini yerine getirmenizi sağlamak üzere sizi harekete geçirmeye çalışabilirler.
Bunun için kullanılacak yöntemler şunlardır:
- Panik ve telaş ortamı yaratıp sizi düşünmeden hareket etmeye zorlar. Bu yolla hesap ve şifre bilgilerinizi veya cihazlarınızı ele geçirmeyi amaçlarlar. 
- Kızgın ve otoriter davranarak üzerinizde baskı kurmaya ve sizi korkutmaya, bu şekilde size istediklerini yaptırmaya çalışır.
- Kredi kartı aidatı, sigorta ücret iadesi, hesabınızdan işlem yapıldığına ilişkin çeşitli sebeplerle güvenilir kurum ve kuruluş adıyla aranarak kişisel ve şifre bilgilerinizi paylaşmanız istenebilir. 

DİKKAT: TRKPN BİLİŞİM sizi arayarak yada yazılı veya sözlü iletişime geçerek ürün satışı yapmaya çalışmaz. Hediye dağıtmaz. 

2.YÖNTEM SOSYAL MEDYA :

- Sosyal medya üzerinden bedava ödül veren (Hediye internet paketi, para destek paketi, araba çekilişi, ödül vb) içerikli linkleri asla tıklamayınız. Bu ve benzeri yerlerden gelen uygulamaları asla indirmeyiniz. Doğrudan mesaj ile kişisel bilgilerinizi, telefon numaranızı veya telefonunuza gelen şifreleri kim olursa olsun asla paylaşmayınız. 
- Sosyal medya platformlarından gelen tanımadığınız arkadaşlık isteklerinizi kabul etmeyiniz. 
- Sosyal medya hesapları sıkça ele geçirilebildiği için arkdaşınızdan gelse dahi emin olmadığınız bağlantılara ve dosyalara tıklamayınız. 

3.YÖNTEM DİJİTAL ARAÇLAR:

Siber saldırganların hedefine ulaşmak için en çok kullandığı platformlar arasında eposta, internet siteleri ve SMS yer almaktadır. Dolandırıcılar, güvenilir kurumdan gönderilmiş izlenimi veren sahte epostalar gönderir.
Sahte epostaların içinde:
- Zararlı dosya, sizi sahte internet sayfasına yönlendirip cihazınıza zararlı yazılım bulaşmasına neden olabilir.
- Küçük form dosyası ile kişisel ve bankacılık ile ilgili müşteri numarası, kart bilgilerinizi ve şifrenizi almaya çalışabilirler. 
- Tehdit ve şantaj içererek sizden para talep edebilirler. 

KİŞİSEL GÜVENLİĞİNİZ İÇİN ŞU MADDELERE DİKKAT EDİNİZ

- EMİN OLAMADIĞINIZ BAĞLANTILARA TIKLAMAYINIZ

- CİHAZINIZA YENİ UYGULAMA KURARKEN DİKKAT EDİNİZ.

- SADECE GÜVENLİ MARKETLERDEN UYGULAMA İNDİRİNİZ

- PAROLA, PARMAK İZİ VE YÜZ TARAYICI GİBİ EK GÜVENLİK YÖNTEMLERİNİ KULLANINIZ.

- BANKACILIK VE RESMİ İŞLEMLERİNİZİ GÜVENLİ OLMAYAN CİHAZLARDAN YAPMAYINIZ

- ANTİVİRÜS KULLANINIZ VE DÜZENLİ GÜNCELLEMEYİ UNUTMAYINIZ.